MEDITATIE & (TOP)SPORT – Match made in heaven?

LEER MEDITEREN OM BETER TE PRESTEREN

In (top)sport ligt de focus hoofdzakelijk op de ontwikkeling van fysieke kracht , techniek en flexibiliteit , terwijl de ontwikkeling van dezelfde mentale kwaliteiten minstens even belangrijk is voor jouw prestatie.

In dit artikel belichten we daarom kort enkele voordelen van meditatie voor de (top)sporter, om jouw (sportieve) leven naar een hoger niveau te tillen.

1. Verbeterde focus 

Meditatie vergroot het vermogen om je (langdurig) te concentreren en de aandacht naar binnen te richten, los van de externe omstandigheden. Deze eenpuntige focus is de sleutel tot succes wanneer je een intensieve sportprestatie levert.

2. Minder angst & stress

Door yoga en meditatie leer je , ook wanneer je niet aan het mediteren bent, bewust de activiteit remmen in het deel van de hersenen dat gelinkt is aan angst en stress.

3. Grotere weerbaarheid

Door meditatie koppel je jezelf los van het meer automatische beloningssysteem in de hersenen -dat gelinkt is aan ‘onmiddellijke verzadiging’- en leer je verbinden met de prefrontale cortex – die gelinkt is aan zelfbewustzijn en het stellen van lange termijn doelen-. Hierdoor leer je – los van de directe uitkomst- met eenzelfde motivatie trainen, omdat je beseft dat falen een essentieel onderdeel is van het (ontwikkelings)proces.

4. Groeiend zelfbewustzijn

Je komt meer in contact met je persoonlijke sterktes en zwaktes , wat cruciaal is om verder te ontwikkelen in de vooropgestelde richting. Hierbij leer je loskomen uit oordeel en negatieve interne dialogen, die jouw geluk en prestatie in de weg staan. Je traint dus met maximale focus en aandacht, accepteert waar je nu bent om iedere dag meer en meer te ontwikkelen in de richting waar je wil zijn.

5. Betere slaap

Meditatie heeft een positieve invloed op de kwaliteit van jouw slaap, wat essentieel is voor een optimaal (fysiek & mentaal) herstel.

Ben jij benieuwd naar de impact die meditatie kan hebben op jou (sportieve) leven. Neem dan deel aan onze wekelijkse, gratis meditatiemomenten in de studio. Info & inschrijven via [email protected]

Of volg ons Youtube kanaal voor onze wekelijkse, korte meditatiefilmpjes 

 

Related Posts